Tanngnissing, Bruxisme

Home Tanngnissing, Bruxisme

Bittskinnene mot tanngnissing

I enkelte perioder i livet kan vi oppleve stress. Stress kan føre til at vi blir spent i musklene, og det gjelder også kjeveleddet og musklene i ansiktet vårt. Med andre ord betyr det at man biter tenner sammen eller gnisser dem mot hverandre. Vanligvis skjer dette ubevisst og om natten. Man våkner med stive og ømme kjeveledd eller hodepine, som et resultat av den belastningen de har blitt utsatt for.

Tanngnissing er ganske vanlig og kan også komme av bittfeil eller andre ukjente årsaker. Emaljen til de som gnisser tennene slites ca 20 ganger raskere enn en frisk person. Det gjør det ekstra viktig å kunne behandle tilstanden i en tidlig fase. Da er en bittskinne en god forebyggende tiltak.

Hva er de vanligste symptomene?

  • Ising i tennene
  • hodepine (ofte verst på morgenen)
  • Redusert gapeevne
  • Klikkelyder v. åpning og lukking av kjeveleddet
  • Kjeven kan låse seg
  • Tannslitasjen kan bli synlig med korte tenner 
  • Man kan miste tannfyllinger

Behandling:

For å diagnostisere tanngnissing eller bruxisme gjør tannlegen en grundig undersøkelse av bittforhold, gapeevne, kjevemuskulatur og tennenes tilstand. Det aller vanligste behandlingen er å lage en spesialtilpasset bittskinne i hard plast som passer nøyaktig til dine tenner og bittforhold. Denne skal brukes om natten når du sover. En bittskinne virker som “støttdempere” mellom begge kjever og muskulaturen og hindrer trykk når du ubevisst biter sammen. En bittskinne beskytter også tannslitasjen som oppstår når tennene gnisser mot hverandre.

Ved fremstilling av bittskinne følger også instruksjoner om avspenningsøvelser for muskler i ansiktet og kjeveleddet for de som er stive og ømme. De muskeløvelsene gjøres hjemme og hjelper over tid.

Hvis bittforholdet er hovedårsaken til tanngnissingen kan det behandles med hjelp av fylling, tannkrone eller tannbro. Tannlegen kan også rette opp skader ved grav tannslitasje med hjelp av disse metodene.

Behandling av tanngnissing er berettiget til refusjon fra Helfo. Du kan også få refundert en del for å reparere skadene som er påført tennene grunnet tanngnissing.