Åpningstider : Mandag til Fredag - 08:30 - 16:30 (Kvelder/helger etter avtale)
  Kontakt : 22 60 08 78

Hull i tann/Karies/Fylling

Karies / Hull

Karies (hull) er en bakteriell tannsykdom. Bakterier setter seg på tennene, og om disse får til seg næring slik som sukker og andre matrester vil bakteriefloraen vokse, spre seg og danne et belegg på dennene. Ved gjentatte syreangrep mot emaljen rundt tennene vil karies spre seg lenger og dypere inn, frem til emaljen er brudt. Dette vil kunne gi både tannverk og ising.

tenner

(Utviklingen av karies/hull)

Det viktigste en kan gjøre for å forebygge hull er å opprettholde en god tannhygiene. Dette kan du selv gjøre for å opprettholde en god tannhygiene:

* Regelmessig tannpuss
* Bruk av tannkrem med innhold av fluor
* Bruk tannpirkere slik at mat ikke får sitte fast mellom tenner
* Tenk på kostholdet. Både hva du spiser og hvor ofte du spiser vil begge utsette tennene for syreangrep.

Fylling

Fylling er den vanligste behandlingen for skadet tannsubstans i form av et hull. Fylling er en vidt plastmateriale som limes in der tannen har mistet substans og reparerer utseende og funksjonalitet. Det finnes ulike typer og farger av plastfyllinger, tannlegen velger den typen som passer best til dine tenners behov. Fylling er den raskeste og billigste måten å reparere tenner på, men hvis hullet er for stort må vi velge andre behandlingsmetoder, som krone eller innlegg. Hvis du føler ising eller ubehag i tannen er det derfor viktig å besøke tannlegen så snart det lar seg gjøre for å forhindre at et eventuelt hull blir for stort. Hvis hullet får vokse tilstrekkelig mye kan det infisere nerven og da blir en rotfylling nødvendig. Du kan selv forhindre att hull oppstår eller vokser til seg gjennom å:

  • Gå på jevnlige tannlegebesøk. De små hullene kartlegges før de kan vokse til seg og skape problemer, dette kan spare mye tid, penger og ikke minst hodebry.
  • Puss tennerne 2 ganger daglig med fluortannkrem
  • Bruk tannpirkere/tanntråd jevnlig, helst hver dag
  • Unngå hyppig inntak av søte og sure matvarer

Hvis du føler for å sjekke tennene eller har spørsmål så kontakt oss her eller ring 22 60 08 78 for en uforpliktende samtale.

Behandlig av hull

Kommer du til det stadiet hvor emaljen er brutt vil du som sagt kjenne dette rask ved ising og tannverk. Det er viktig å få behandet dette tidlig for å unngå større skader på tennene. Dette kan gjøres ved enten vanlige fyllinger, eller ved rotfylling der dette er nødvendig.

Merker du ising eller tannverk, har spørsmål til dette eller ønsker å bestille time kan du ta kontakt med oss her.